У Білорусі до списку «екстремістів» внесли музикантів Nizkiz, чия пісня стала гімном протестів 2020 року
top of page
Пошук

У Білорусі до списку «екстремістів» внесли музикантів Nizkiz, чия пісня стала гімном протестів 2020 року


Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло до списку «екстремістів» музикантів гурту Nizkiz, чия пісня стала гімном протестів 2020 року. Про це повідомляють Новини Ю з посиланням на публікацію білоруського інтернет-портала «Зеркало».


За даними правозахисного центру «Весна», йдеться про музикантів Олександра Ільїна, Сергія Кульшу та Дмитра Халявкіна. Також стало відомо, що у березні їх засудили до «домашньої хімії» (без направлення до виправної установи відкритого типу).


Музикантів було затримано вранці 5 січня. Пізніше всіх трьох звинуватили у «розповсюдженні, виготовленні, зберіганні, перевезенні інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або такої, що пропагує таку діяльність» (ч. 2 ст. 19.11 КпАП). Спочатку їх судили за адміністративними статтями, а згодом перевели до СІЗО у рамках кримінальної справи.Д


Правозахисники визнали музикантів політв’язнями.


Розгляд справи музикантів гурту Nizkiz розпочався 19 березня у суді Жовтневого району Мінська. Ільїна, Кульшу та Халявкіна звинуватили за ч. 1 ст. 342 КК (Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них) за участь в акціях протесту у 2020 році

За даними волонтерів «Весни», вирок артистам було винесено 20 березня, але тоді не було відомо, як їх покарали.


«Олександр Ільїн, Сергій Кульша та Дмитро Халявкін були засуджені до 2,5 року обмеження волі без направлення до виправної установи відкритого типу («домашня хімія»)», — повідомив у п’ятницю, 12 квітня, телеграм-канал MAYDAY TEAM.


0 коментарів
bottom of page