МОК опублікував заяву про результати олімпійського саміту щодо атлетів з росії та білорусі
top of page
Пошук

МОК опублікував заяву про результати олімпійського саміту щодо атлетів з росії та білорусі


Олімпійський саміт обговорив участь російських і білоруських спортсменів на суворо нейтральних умовах, підтвердив підтримку українських спортсменів і розкритикував політично вмотивовані спортивні заходи в Росії. МОК зберіг свою позицію щодо нейтралітету спортсменів і виступив проти політизації спорту.


У Швейцарії, в Олімпійському домі в Лозанні пройшло Комюніке 12-го Олімпійського саміту. На запрошення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) провідні представники олімпійського руху зустрілися аби обговорити нагальні питання організації олімпійських ігор. Зокрема, на цьому саміті торкнулись і питання участі спортсменів з росії та білорусі у майбутніх Олімпійських змаганнях. Про результати цієї зустрічі повідомили на офіційному сайті Комітету Олімпійських ігор, передає УНН.


Деталі

Найпершим питанням на цій зустрічі прозвучала реалізації Місії миру.

Учасники Саміту привітали резолюцію Організації Об’єднаних Націй (ООН) A/RES/78/10: "Побудова мирного та кращого світу через спорт та олімпійський ідеал".


Під час обговорення цієї постанови уряд росії різко критикував позицію олімпійського руху щодо обмежень для спортсменів з російським або білоруським паспортом. Втім, після обговорення цю резолюцію схвалили переважною більшістю голосів зі 118 держав-членів.


Лише дві країни утрималися: російська федерація та Сирійська Арабська Республіка. Жодна країна не проголосувала проти цієї резолюції.


Зазначається, що у цьому документі підкреслюється, що Олімпійські та Паралімпійські ігри стануть "об’єднуючою подією та важливою можливістю використовувати силу спорту для сприяння атмосфері миру, розвитку, стійкості, толерантності та розуміння, доступності та залучення". Учасники Олімпійського саміту висловили подяку державам-членам, які підтримали цю резолюцію.


Зокрема, усі учасники заходу висловили впевненість, що Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі 2024 стануть символом миру та єдності. Вони об’єднають мільярди людей у ​​всьому світі за спільним баченням мирної конкуренції. Це стане можливим завдяки прийнятій Резолюція про олімпійське перемир’я A/RES/78/10 ООН. Там містяться "вітання всіх делегацій спортсменів національних олімпійських і паралімпійських комітетів, а також Олімпійської організації біженців і Паралімпійські команди, допущені Міжнародним олімпійським комітетом і Міжнародним паралімпійським комітетом до участі в Іграх". Крім того, ця резолюція підтримує автономію спорту та політичну нейтральність МОК, як це закріплено в Олімпійській хартії.


Представники Міжнародних федерацій літніх видів спорту повідомили Саміт, що, дотримуючись дуже суворих рекомендацій МОК, окремі нейтральні спортсмени з російським або білоруським паспортом брали участь у великій кількості змагань, дотримуючись цих суворих умов, і ці заходи значною мірою пройшло без інцидентів, лише за одним помітним винятком.


Саміт також було поінформовано, що, незважаючи на призупинення діяльності Олімпійського комітету росії (ОКР), МОК не змінив своїх рекомендацій щодо участі індивідуальних нейтральних спортсменів (AIN) за цих суворих умов. Було наголошено, що такий захист прав окремих спортсменів на участь у змаганнях, незважаючи на призупинення діяльності їх Національного олімпійського комітету (НОК), є усталеною практикою, яка поважає права людини, і була реалізована в низці призупинених НОК протягом минулого Олімпійські ігри. Діяльність ОКР довелося призупинити через одностороннє рішення про включення до її складу регіональних спортивних організацій, підпорядкованих НОК України, що є порушенням Олімпійської хартії, оскільки порушує територіальну цілісність НОК України.


Крім того, вони привітали суворі умови, оголошені Міжнародним паралімпійським комітетом (МПК) для Всесвітнього паралімпійського спорту, які узгоджуються з умовами, викладеними МОК.


У МОК також зазначили, що участь спортсменів AIN в Олімпійських іграх може відбутися лише за існуючих суворих умов. Ні система кваліфікації, розроблена відповідними міжнародними федераціями, ні кількість виділених квот на вид спорту не будуть змінені для AIN з російським або білоруським паспортом. Вони повинні будуть відповідати всім критеріям прийнятності, застосовним до будь-якого олімпійського спортсмена.


Учасники ще раз підтвердили незмінну солідарність і підтримку українських спортсменів та української олімпійської спільноти з боку всього олімпійського руху.


Окремим питанням на обговорення винесли політизацію спорту.

Учасники саміту відзначили, що Резолюція ООН про перемир’я (A/RES/78/10) підтримує "незалежність і автономію спорту, а також місію Міжнародного олімпійського комітету щодо керівництва олімпійським рухом і Міжнародного паралімпійського комітету щодо керівництва Паралімпійського руху та визнав об’єднавчий і примирливий характер Олімпійських ігор і великих міжнародних спортивних подій, а також те, що такі заходи організовуються в дусі миру, взаєморозуміння, дружби, толерантності та неприпустимості будь-якої дискримінації".


Всупереч цій постанові уряд росії згідно з указом президента російської федерації має намір організувати в росії явно політично мотивовані спортивні заходи.


WADA висловило рішучу опозицію таким подіям з антидопінгової точки зору. Президент WADA підкреслив, що було б невідповідністю духу Всесвітнього антидопінгового кодексу проводити такий захід у країні, яка не відповідає вимогам. Одним із наслідків, яких вимагає WADA в останній справі щодо відповідності проти РУСАДА, яка нещодавно була передана до Спортивного арбітражного суду (CAS), є те, що росія не може отримати жодних великих змагань. Крім того, такі заходи будуть організовані тим самим російським урядом, урядом, який був причетний до системної допінгової програми на зимових Олімпійських іграх у Сочі 2014 року, а пізніше також до маніпулювання антидопінговими даними. За цих обставин спортсмени не могли мати впевненості в безпечному та чесному змаганні.


Голова Комісії атлетів МОК рішуче підтримав позицію WADA. Крім того, Саміту було повідомлено, що спортсмени будуть дуже стурбовані тим, що їх примушують брати участь у таких політично вмотивованих спортивних заходах, таким чином стаючи частиною політичної пропагандистської кампанії.


Президент ANOC і представники континентальних асоціацій НОКів заявили, що їхні організації жодним чином не підтримуватимуть участь спортсменів у подібних заходах.


0 коментарів
bottom of page