МКС мало не постраждала від випробувань російської зброї: що сталося
top of page
Пошук

МКС мало не постраждала від випробувань російської зброї: що сталося


Фото: Futurism | МКС мало не постраждала від випробувань російської зброї


Міжнародній космічній станції досі загрожують уламки збитого ракетою РФ радянського супутника. Через те, що на навколоземній орбіті Росія додала космічного сміття у вигляді уламків радянського супутника "Космос-1408", МКС довелося зробити маневр ухилення, щоб станція не зіткнулася з одними з них, Повідомляє Фокус із посиланням на Space.


У листопаді 2021 року Росія провела випробування своєї зброї, яка здатна збивати супутники на навколоземній орбіті. Ціллю ураження було обрано непрацюючий космічний об'єкт "Космос-1408", який згідно з даними NASA при запуску з космодрому Плесецьк в 1982 мав назву "Целіна-Д". Цей супутник був розвідувальним апаратом.


Тоді NASA звинуватило Росію в тому, що ракетний удар по супутнику призвів до появи понад півтори тисячі уламків, які становлять загрозу для МКС та інших космічних апаратів на орбіті найближчими роками.


Після появи повідомлення про руйнування супутника астронавти на МКС задраїли люки між модулями станції та шлюз для виходу в космос, і приготувалися до можливої аварійної ситуації. Пізніше, як уже писав Фокус, космічне сміття від вибуху супутника розвіялося і почало становити загрозу для астронавтів, що виходять в космос. Тому NASA на певний час відклало виходи у відкритий космос.


Днями черговий уламок від супутника "Космос-1408" знову став загрозою для МКС. Щоб уникнути зіткнення на станції, довелося провести незапланований маневр ухилення. Щоб його здійснити, "Роскосмос" використав космічний вантажний корабель "Прогрес-81", який пристикований до МКС.


Попри погрози припинити будь-яку співпрацю на орбітальній станції, все ж таки Росія вперше з початку вторгнення в Україну відправила туди вантажний корабель "Прогрес".


Як повідомив у своєму Telegram-каналі керівник російського космічного агентства Дмитро Рогозін, за допомогою двигунів "Прогресу" маневр було здійснено успішно і зіткнення не сталося.


0 коментарів
bottom of page