Кабмін планує з липня 2023 року скасувати «воєнні» 2% єдиного податку — деталі
top of page
Пошук

Кабмін планує з липня 2023 року скасувати «воєнні» 2% єдиного податку — деталі


Кабінет міністрів України до кінця січня 2023 року внесе в парламент проекти змін до податкової політики «для якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкового адміністрування». Повідомляє The Page.


Один із пунктів — скасування 2% ставки єдиного податку для ФОП.


Про це йдеться в Меморандумі про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ, який уряд і Нацбанк підписали 8 грудня в рамках нової Моніторингової програми для України. МВФ схвалив програму в понеділок.

«Програма передбачає заходи щодо збільшення податкових надходжень і пожвавлення внутрішнього ринку запозичень, забезпечення довгострокової стабільності фінансового сектору, стримування монетарного фінансування, а також покращення державного управління та прозорості державних інституцій», — йдеться на сайті Мінфіну.

Уряд обіцяє визначити додаткові джерела надходжень. З-поміж пунктів інтегрованої дорожньої карти він планує до кінця січня 2023 року подати до парламенту 3 законопроєкти:

  • про скасування мораторію на проведення податкових перевірок (з 1 липня 2023 року);

  • про скасування спеціальних положень, що дають змогу платникам податків використовувати ставку єдиного податку 2% і відновлення довоєнного режиму для цих платників податків (з 1 липня 2023 року);

  • забезпечення ефективного та повноцінного застосування реєстраторів розрахункових операцій у торгівлі з відновленням відповідальності за порушення (з 1 липня 2023 року).

Мінфін також пообіцяв запровадити так званий автоматичний обмін інформацією для цілей оподаткування (загальний стандарт звітності (CRS)).


Додатково Мінфін пообіцяв обмежити «можливість ухилення від сплати ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків ІІІ групи».


Нагадаємо: саме третю групу ФОП обирають більшість підприємців, які працюють «на закордон», зокрема в ІТ-галузі.

0 коментарів
bottom of page