Фронтовий відеоблогер і бойовий медик Дмитро Гутман: чого навчила війна?
top of page
Пошук

Фронтовий відеоблогер і бойовий медик Дмитро Гутман: чого навчила війна?


Дмитро Гутман/Фото: OMU

Розмова з Дмитром Гутманом, (старшим) бойовим медиком, відеоблогером, засновник платформи «Відкриті медіа України», ветеран війни.

Гостi
«Важливо показувати події такими, якими вони є»

Дмитро Гутман: Я зараз не зовсім військовий журналіст. Я не маю права знімати репортажі, бо є військовослужбовцем. До війни доволі тривалий час займався незалежною журналістикою. З моїми друзями, блогерами та журналістами, ми створили ГО «Відкриті медіа України».


Вважаю зараз важливо показувати події такими, якими вони є. Без купюр, цензури та прикрас. Як журналіст зараз працюю мало, бо маю багато посадових обов’язків. Іноді знімаю війну. Розміщую свої матеріали на нашому сайті. Є його англомовна версія. Там ми також показуємо, що відбувається зараз в Україні, які катастрофи робить РФ у нашій країні. Над цим на сайті працюють понад 25 блогерів і відеоблогерів.

Як фронтовий журналіст, я розумію, що людям цікаво: події зсередини, з самого центру, з фронту. Дещо зі специфіки роботи я не знав. До мене приїхали побратими з силових структур і пояснили як знімати фото та відео настільки обережно, щоб не виказати позиції, плани боїв. Я воюю з 2014 року, вважаю, що солдат на війні має бути універсальним, постійно учитися. Йдеться і про військові дисципліни, медицину. Ну і, звісно, — фізичні вправи, мінімальне захоплення алкоголем і тютюном. Хлопці, які багато вживають спиртного і курять, не можуть пронести пораненого і 500 метрів.

Дмитро Гутман/Фото: OMU

«Бентежить безглузде оприлюднення відео з позицій»

Дмитро Гутман: Мене бентежить те, що часто наші бійці, блогери, безглуздо викладають у соцмережах відео з позицій. Його можна проаналізувати. Москалі можуть великий обсяг даних аналізувати. За матеріалами відео вони можуть вистежити позицію, підрозділ. Я саме тому і не викладаю багато відео, фото. Намагаюся, щоб не було прив’язки до місця, часу, підрозділу. Боєць може викласти красивий танок на фоні будівлі, на якій є табличка з номером, вулицею. У Москві сидять аналітики, які аналізують дані, зі соцмереж також.

Чому я називаю ворогів «москалі», а не орки, чи ще якось? Бо вони є москалі.

  • Завжди москалі були ворогами України, завжди їх так називали у нас.



0 коментарів
bottom of page