Перевірка документів та обмеження доступу до будинків у центрі Києва: свавілля, перевищення службових повноважень, чи корупція?
top of page
Пошук

Перевірка документів та обмеження доступу до будинків у центрі Києва: свавілля, перевищення службових повноважень, чи корупція?

Приблизно такий красень броньовик стоїть на блокпосту по вул. Інститутський на київських Липках та своїм грозним виглядом відлякує киян від урядового кварталу. І не тільки відлякує, а ще й став фоном для порушення законодавства України.


Безумовно, охорона урядових споруд під час воєнного стану в столиці доцільна. Але сьогодні у мене склалося враження, що тут йдеться аж ніяк не про рашистських диверсантів. Про всяк випадок так вважають ті, хто несе службу у найпрестижнішому київському кварталі.


Я журналіст та громадський діяч і сьогодні (19.03.24) біля 16.00 мав відвідати юридичний офіс, що знаходиться за "мажорним" блокпостом. Мене вийшла зустріти співробітниця офісу. Без супроводу постійно проживаючих або працюючих за пост не пускають. Суворим тоном у мене запитали документи. Здивувало, що це був військовий, а не співробітник поліції. Ми ж наче не у зоні бойових дій, військовий стан в Україні не введено та і країна наша претендує на статус правової і членство в Євросоюзі із відповідними зобов'язаннями. Не сварюсь, надаю водійські права (стаття 13 Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” визначає їх посвідченням особи). "Це не паспорт !" - тоном тюремного наглядача констатує особа, що вимагала документ. "Так, але за законододавством України це посвідчення особи", - відповідаю я і пропоную йому також подивитися мою журналістську прес карту.


Журналістське посвідчення викликало у цієї особи тільки роздратування і він категорично відмовився пропускати, зявивши, що йому необхідно перевірити моє громадянство(?!). Після мого обурення цей войовничий громадянин також заявив, що не пропустить назад і співробітницю, що вийшла мені на зустріч. У цьому випадку я порадив їй негайно викликати наряд поліції для подання заяви про злочин. Дуже здивувало, що співробітник поліції, який знаходився на блокпосту і мав би слідкувати за дотриманням закодавства, втрутився тільки тоді, коли я сфотографував порушника. На його вимогу фото було видалено і цей матеріал супроводжується лише колажем.


Отже, справу замість офісу довелося вирішувати у кав'ярні.


А у мене залишилося багато питань:

  • Хто ті особи з манерами тюремних наглядачів, які несуть службу на такому відповідальному блокпосту?

  • Що це: свавілля, перевищення службових повноважень, чи корупція шляхом спроби "обілєчіванія" проходу?

  • Чому документи перевіряє не поліція?

  • Чому присутня поліція не втручається у явне порушення норм чинного законодавства на цьому блокпосту?

  • Чи є нормативний акт, що відміняє визнання водійського посвідчення як посвідчення особи?

  • Хто відповідає за контроль над роботою цього блокпоста?

Після того, як я задав ці питання, у мене сформувалося ще одне. А може це провокатор, який затесався туди задля провокацій з метою створення напруження у центрі Києва та підбурювання мешканців столиці до протиправних дій? Адже він не міг не розуміти, що це питання набуде розголосу.


Сподіваюсь, відповідь на це нададуть СБУ, МВС, Міноборони та Офіс Президента (що знаходиться там зовсім поруч).


0 коментарів
bottom of page