Нардепи пропонують ліквідувати Раду суддів України та посади голів судів та їхніх заступників
top of page
Пошук

Нардепи пропонують ліквідувати Раду суддів України та посади голів судів та їхніх заступників


Група депутатів пропонує Верховній Раді ліквідувати в Україні посади голів судів та їхніх заступників, а також ліквідувати Раду суддів України. Про це йдеться у внесеному до парламенту 10 січня законопроекті №8342. Про це повідомляє видання Delo.ua.


Його авторами є нардепи Анастасія Радіна та Роман Грищук з фракції "Слуга народу", а також Олександра Устінова та Ярослав Юрчишин з фракції "Голос".


Документом пропонується внести низку змін до законів про судоустрій і статус суддів, про Вищу раду правосуддя, та про Конституційний суд, а також до процесуальних кодексів. Зокрема, повноваження Ради суддів України депутати хочуть передати до інших органів судової влади.


Так, до Вищої ради правосуддя пропонується передати повноваження із забезпечення незалежності судів і суддів, поліпшення організаційного забезпечення роботи судів; правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їхніх сімей; контролю за організацією діяльності судів; затвердження зразків посвідчень судді, судді у відставці; контролю за додержанням у діяльності суддів вимог щодо конфлікту інтересів.


Також до Вищої ради правосуддя пропонується передати повноваження щодо скликання та організації проведення з’їзду суддів України. Повноваження щодо призначення осіб у Етичну раду, яка бере участь у оцінюванні кандидатів на посаду члена ВРП, пропонується передати пленуму Верховного суду; а повноваження щодо призначення осіб у Дорадчу групу експертів, яка бере участь в оцінюванні кандидатів у судді КС, передати до ВРП.


Посади голів та заступників голів судів пропонується скасувати, а повноваження голів передати зборам суддів, керівнику апарату суду, судді-спікеру або судді, уповноваженому зборами суддів.

Зокрема, повноваження щодо здійснення представництва суду у відносинах з іншими органами влади пропонується передати судді-спікеру; повноваження щодо контролю за ефективність роботи апарату, погодження призначення керівника та заступника керівника апарату, погодження структури і штатної чисельності апарату тощо — зборам суддів.


В свою чергу, повноваження щодо видання актів про призначення, переведення, звільнення, припинення повноважень судді, повідомлення ВККС та ДСА про вакантні посади у суді, організації ведення судової статистики та інформаційно-аналітичного забезпечення суддів тощо — керівнику апарату суду.


Також пропонується передбачити, що деякі повноваження можуть здійснюватись суддею, уповноваженим зборами суддів відповідного суду. Що стосується повноваження голови суду з передачі справи до іншого суду у разі неможливості її розгляду судом, то таке повноваження пропонується закріпити за головуючим у справі суддею.


Крім того ця ж група депутатів внесла до парламенту і законопроект №8343 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, пов’язаних з ліквідацією посад голів судів та їхніх заступників, а також ліквідацією Ради суддів України.


Ним пропонується уточнити склад об’єднаної палати Касаційного кримінального суду, що у випадках, передбачених КПК, здійснює кримінальне провадження в касаційному порядку; склад суб’єктів погодження положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему; порядок розподілу матеріалів проваджень між суддями у разі воєнного стану за відсутності технічної можливості доступу до ЄСІТС та унормувати деякі особливості судового контролю, запроваджені на період карантину по Covid-19.

0 коментарів
bottom of page