Наказ — зберегти життя. Що відомо про перші етапи евакуації з Азовсталі та подальшу долю вояків
top of page
Пошук

Наказ — зберегти життя. Що відомо про перші етапи евакуації з Азовсталі та подальшу долю вояків


Українські захисники Азовсталі, яких вивезли з меткомбінату 17 травня (Фото:REUTERS/Alexander Ermochenko)


Україна розпочала операцію з евакуації захисників Азовсталі, які героїчно боронили Маріуполь та були заблоковані в нелюдських умовах на меткомбінаті. Повідомляє НВ.


Пізно ввечері 16 травня з Азовсталі на окуповану бойовиками«ДНР» та російськими військами територію Донецької області були вивезені 264 захисники Маріуполя, зокрема півсотні тяжко поранених бійців.


Увечері 17 травня стало відомо про новий етап евакуації: агентство Reuters повідомило, що з території Азовсталі виїхали ще принаймні сім автобусів з українськими вояками. Точна їхня кількість та місце вивезення українська сторона поки не озвучувала.


Україна сподівається повернути усіх вивезених з Маріуполя військових у процесі обміну.

Наказ —зберегти життя: що передувало евакуації

Як стало зрозуміло із повідомлень Міноборони України та Генштабу ЗСУ, вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на Азовсталі, «зберегти життя особового складу». Саме цей наказ на тлі переговорного процесу Києва про порятунок захисників Маріуполя став відправною точкою евакуації - а не рішення українських бійців «здатися в полон», як повідомляє російська пропаганда.


У Генштабі ЗСУ підкреслили, що український гарнізон Маріуполя «виконав бойове завдання», тож далі «найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу — зберегти життя оборонців Маріуполя». Генеральний штаб назвав їх «героями нашого часу», які вже назавжди увійшли в історію, та нагадав, хто саме боронив місто від окупантів і витримував блокаду Азовсталі:

  • окремий загін спеціального призначення Азов,

  • 12-та бригада Національної гвардії України,

  • 36-та окрема бригада морської піхоти,

  • прикордонники,

  • поліцейські,

  • добровольці,

  • тероборона Маріуполя.

«Утримуючи позиції на Азовсталі, вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп(близько 20 000 особового складу) на інші напрямки», — нагадали в Генштабі про результат зусиль оборонців Маріуполя. Їхні дії завадили ворогу реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, вийти на адміністративні кордони Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.


«Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомоги від партнерів», — подякували Маріупольскому гарнізону в Генштабі ЗСУ.

За даними самих захисників, за майже три місяці оборони Маріуполя вони знищили 6 тис. окупантів, 78 танків, понад 100 одиниць бронетехніки та одного генерала.


Зі свого боку, командир полку Азов, герой України Денис Прокопенко в день першого етапу евакуації оприлюднив відеозвернення, у якому закликав українців із розумінням поставитися до такого рішення.


Він нагадав, що за 82 дні оборони українські військові в Маріуполі дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість зброї від міжнародних партнерів.


«Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготованих військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії. Для збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу», — підкреслили в Азові.


Окремо Прокопенко наголосив, що звик піддавати сумніву «кожне рішення, план і операцію», однак дав зрозуміти, що згоден із наказом Генштабу: «Коли ти виконав поставлене завдання та зберіг максимальну кількість особового складу — це і є найвища планка управління військами. Тим більше, коли твоє рішення затверджено найвищим військовим керівництвом».


Протягом останніх тижнів Маріупольский гарнізон неодноразово закликав світ сприяти евакуації українських вояків з Азовсталі, особливо важкопоранених. Через блокаду заводу, постійні обстріли, бомбардування та спроби штурму Азовсталі в захисників вичерпалися усі можливості для надання елементарної медичної допомоги навіть легкопораненим бійцям — у них не було антибіотиків, знеболювальних, навіть питної води.


«Щодо поранених — дуже погана ситуація, їх близько 600 людей. Умови просто жахливі, всі, напевно, бачили фото в соцмережах. Чесно кажучи, не можна передати ту гнітючу обстановку, яка в госпіталі», — розповідав 14 травня боєць із позивним Поліція.


Як відбувалася евакуація та куди вивезли захисників Азовсталі

За даними Міноборони України, 16 травня з Азовсталі вивезли 264 українських бійців:

  • 53 важкопоранених захисників Маріуполя доправили в медзаклад окупованого Новоазовська (Донецька область)

  • ще 211 евакуйованих вивезено в окуповану Оленівку (Донецька область).


Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko


17 травня у соцмережах з’явилися відеокадри, на яких видно, як поранених вояків виносили на ношах з території меткомбінату.


Далі їх вивозили автотранспортом: увечері 16 травня агентство Reuters повідомило, що близько 10−12 автобусів виїхали від Азовсталі, згодом частина з них прибула в тимчасово захоплений окупантами Новоазовськ. Reuters також опублікувало світлини цього етапу евакуації. На них видно, що важкопоранених українських військових транспортували на ношах всередині автобусів.




Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko


Автобуси супроводжували російські військові та бойовики«ДНР».




Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko


За аналогічною схемою українських військових вивозили з Азовсталі і наступного дня, 17 травня.

0 коментарів
bottom of page