Мікроби по всьому світу почали поїдати пластик
top of page
Пошук

Мікроби по всьому світу почали поїдати пластик


Учені вивчили зразки ДНК мікробів, взятих із 236 місць на планеті. Виявилося, що в їхніх генах закодовано 30 тис. ферментів, здатних розкладати 10 видів пластику. І що більше сміття, то вища концентрація таких мікроорганізмів. Учені з Технічного університету Чалмерса у Швеції виявили, що кількість мікробних ферментів, здатних розкладати пластик, збільшується, і це безпосередньо корелює зі зростанням рівня забруднення Землі, пише Фокус.


У районах, які найбільше страждають від забруднення пластиком, є більше мікробів, які поїдають пластик у ґрунті та морях.


"Наразі нам мало що відомо про ці ферменти, що розкладають пластик. Ми не очікували виявити таку велику їх кількість у різних мікробів і в різних довкіллях", — розповів провідний автор дослідження Ян Зрімек.


Дослідники дійшли такого висновку, проаналізувавши гени, знайдені в зразках ДНК, взятих із 236 місць у всьому світі. Вони шукали гени, які кодують ферменти, що розкладають пластик.

Загалом учені виявили 30 000 ферментів – 12 000 в океанічному мікробіомі та 18 000 у ґрунті, здатних розкладати 10 різних видів пластику.


"Наше дослідження чітко демонструє те, як навколишнє середовище реагує на людське втручання", — зазначили вчені.


Щороку у світовий океан потрапляє близько 8 млн тонн пластику, йдеться в публікації. Масове виробництво пластику почалося лише в другій половині XX століття, але цей штучний матеріал набув широкого поширення в природному середовищі лише за кілька десятиліть.


Від антарктичних льодів до глибин Маріанської западини — зараз на Землі практично немає жодного природного середовища, яке б не постраждало від забруднення пластиком.


Однією з головних переваг пластику є його еластичність. Інша його перевага — довговічність — водночас і його головний недолік. Пластик тривалий час зберігається в навколишньому середовищі. Наприклад, пластикова соломинка може розкладатися до 200 років.


Незважаючи на масштабність проблеми, дослідники вважають, що їхнє відкриття можна буде використовувати для виявлення нових ферментів і використання їх у процесах переробки пластику, що наблизить людство на крок ближче до вирішення глобальної проблеми.


"Наступним кроком буде перевірка найперспективніших ферментів у лабораторії, щоб краще вивчити їхні властивості й оцінити швидкість розпаду пластику, який вони можуть викликати. Після цього ми могли б створювати екосистеми мікроорганізмів, націлені на знищення певних видів полімерів", — пояснив Олексій Железняк, науковий співробітник університету Чалмерса, який брав участь у дослідженні.


Нагадаємо, що 10 грудня в Україні набув чинності новий закон, який забороняє безкоштовно розповсюджувати пластикові пакети. Ті господарства, які порушать заборону, нестимуть відповідальність у вигляді штрафу.

0 коментарів
bottom of page