top of page
Пошук

Демонстранти у Грузії домоглися свого, але ситуація нестабільна


Фото: Торніке Намішешвілі

Події у Грузії знову привернули увагу до цієї країни. Здавалося б, «Грузинська мрія», заснована російським олігархом грузинського походження Бідзіною Іванішвілі, міцно тримається при владі. Але прийнятий парламентом Грузії закон про іноагентів сколихнув країну і поставив стабільність влади під велике питання.


У тому, що ж так обурило громадян Грузії та яка на сьогодні ситуація в країні нам допоміг розібратися громадський та політичний активіст Торніке Намішешвілі (на фото). Від нього ми дізналися про наступне:

Торніке Намішешвілі

Останні два дні все відбувається значно тихіше. Немає ані погромів, ані розгонів. Демонстранти добилися задоволення своїх первинних вимог. Тоніке нічого не знає про організаторів, але більшість учасників – це студенти, члени громадських організацій та структур, що займаються соціальною допомогою і фінансуються Заходом. Закон про іноземних агентів у першу чергу стосується них. За свої дії члени цих структур могли бути ув’язнені до 5 років. І це при тому, що вони надавали велику допомогу соціально незахищеним громадянам. Під ударом опинилися і лектори університетів, які проводили лекції з питань демократії, європеїзації та висвітлювали політичні питання. США та Європейські партнери Грузії висловили однозначну негативну позицію щодо цього закону, але «Грузинська мрія» проголосувала за закон на першій сесії.


Протягом 2 днів парламентарі відмовлялися задовольнити вимоги протестувальників. При розгоні демонстрантів поліцією використовувалися незаконні засоби. Один із таких засобів – задушливий газ.


Крім відмови від закону про іноземних агентів були і інші вимоги. Раніше було прийнято закон, що позбавляє студентів права відстрочення від призову до лав армії. Був намір проведення масової мобілізації. Сьогодні парламент від цього закону відмовився.


Також було відмінено і закон про іноземних агентів.


Важко сказати, що буде завтра – післязавтра, але те, чого хотіли протестуючі – повернення до напрямку інтеграції з Євросоюзом, вже вирішено. Закон про іноземних агентів серйозно б зашкодив стосункам Грузії з Євросоюзом та НАТО. Про це говорив посол США в Грузії Келлі Дегнан, європейські депутати і представники Євросоюзу. «Грузинська мрія» стверджувала, що цей закон аналогічний американському, але всі знали, що це блеф.


Крім протесту, демонстранти висловлювали ще й підтримку Україні. Вчора на будівлі парламенту було написано лазером «Слава Україні».


Були й гумористичні написи. Загалом підтримка народу була дуже великою. Навіть під час Революції Троянд не було такої підтримки.


Значну роль у цьому відіграло те, що правляча партія є проросійською. Вони самі це заперечують, але їхні дії мають проросійську спрямованість. Вони навіть не назвали росію агресором після нападу на Україну. Так само вони не назвали росію агресором під час відзначення чергової річниці нападу на Грузію. Неофіційний керівник «Грузинської мрії» Бідзіно Іванішвілі виконує всі накази, що надходять з москви. Він не може інакше, адже він є акціонером «Газпрому» - стверджує Намішешвілі.


Останньою вимогою маніфестантів було проведення дострокових виборів. Наступною буде вимога зміни влади. Але ще й досі не було вимог про звільнення Саакашвілі.


Влада втратила свої основні козирі перед народом. Навіть вчора були спроби вчинення провокацій для створення приводу для розгону. Але організатори вчасно помітили провокаторів та припинили їх дії.


Що ж стосується Саакашвілі, то це важке питання. Навіть серед молоді багато хто негативно ставиться до його дій. Це стосується 7 листопада 2007 р. Багато хто вважає, що він занадто використовував силу. Хоча були й позитивні моменти. Адже навіть 7 листопада не було так погано як зараз. Багато хто говорить про «Єдиний національний рух», що вони не були настільки жорсткими, як «Грузинська мрія». Але до повної підтримки «Руху» ще далеко. Організатори не хотіли змінювати теми виступів, хоча у 2019 р. вимоги підтримки Саакашвілі були.

Було вирішено не акцентувати увагу на Саакашвілі, але на думку пана Торніке, такий час ще наступить. Родина Саакашвілі – його дружина Сандра Рулофс та сини Едуард та Ніколоз брали участь у маніфестаціях. Над питанням звільнення Саакашвілі поки що працюють його адвокати. Але тепер всі погодились, що «Грузинська мрія» - погана проросійська влада. Є сподівання, що пізніше питання Саакашвілі постане, але на сьогодні від є яблуком розбрату у грузинському громадянському суспільстві.


Незважаючи на це, Саакашвілі підтримав протестні заходи своїм постом у Facebook. Він розуміє ситуацію. Це був рідкісний випадок, коли Саакашвілі писав не про себе, а про протест. Він вважає, що треба надати грузинській молоді та суспільству велику дорогу у цій сфері. Також Саакашвілі вважає, що сила в народі і це було зараз продемонстровано.


Як буде розвиватися ситуація у Грузії читайте у наших наступних матеріалах.


Фото: Торніке Намішешвілі

bottom of page