"Вагнергейт": У ДБР розповіли, що планують допитати Єрмака
top of page
Пошук

"Вагнергейт": У ДБР розповіли, що планують допитати Єрмака


Виконувач обов'язків голови ДБР Олексій Сухачов повідомив, що допит Єрмака у справі "вагнерівців" може відбутися уже найближчими днями. Про це він сказав в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1", передає Depo.ua.


"На сьогодні жодного факту та доказу (що Єрмак винен у зриві спецоперації – ред.) слідство не отримало ... Ми протягом декількох днів будемо викликати пана Єрмака на допит. Чому не робимо цього сьогодні? Тому що ми очікуємо певну інформацію від колег із правоохоронних органів. Найближчими днями будемо запрошувати на допит пана Єрмака, про що він повідомить суспільство особисто – або ми (повідомимо), якщо буде такий запит", - зазначив Сухачов.


Він також не виключив, що у цій справі можуть допитати і президента Володимира Зеленського. За словами очільника ДБР, слідчий має право допитати будь-яку людину, незалежно від посади, тож "якщо буде необхідність", слідчий викличе на допит і президента.


Сухачов також розповів, що сьогодні ДБР розслідує два кримінальних провадження повʼязаних з операцією по виманюванню бойовиків ПВК "Вагнер". Одне з них порушене за фактом державної зради, інше за фактом розголошення державної таємниці.


За його словами, слідчі допитали 30 осіб, призначили низку експертиз. ДБР офіційно витребувало звіт парламентської ТСК та врахувало інформацію. Також слідчі очікують додаткову інформацію від інших правоохоронних органів.


Нагадаємо, 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.


Голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Розвідники натомість пропонували затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.


Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами.


Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців", заявив, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою" та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив".

0 коментарів
bottom of page