Абсурд "денацифікації". В Україні воює чимало російських неонацистів – Der Spiegel
top of page
Пошук

Абсурд "денацифікації". В Україні воює чимало російських неонацистів – Der Spiegel


Російські бойовики, фото з ВК


Внутрішній документ Федеральної розвідувальної служби Німеччини BND демонструє, що у війні в Україні беруть участь російські ультраправі екстремістські угруповання, повідомляють Texty.org.ua з посиланням на німецький тижневик Der Spiegel.


За даними німецької розвідки, угрупованнями російських "правих екстремістів та неонацистів" виявилися підрозділи "Російського імперського руху" та група "Русичі", перекладає матеріал BBC Україна.


У матеріалі, оприлюдненому в неділю, 22 травня, Spiegel посилається на конфіденційний звіт BND, розісланий у федеральні міністерства минулого тижня.


За версією BND, у бойових діях в Україні беруть участь щонайменше два угруповання із правоекстремістськими настроями.


Одне з них німецькі розвідники називають "Російська імперська ліга", проте уточнюють, що йдеться про "Російський імперський легіон" – воєнізований підрозділ "Російського імперського руху". Крім того, у звіті йдеться і про групу "Русичі".


Кількість бойовиків, які воюють в Україні, у звіті не вказано. Обидва угруповання воювали на боці Росії на Донбасі у 2014 та 2015 роках.


Співпраця із цими угрупованнями доводить заявлену Кремлем причину війни – так звану "денацифікацію" України – до абсурду, переказує Spiegel зміст доповідної розвідки.


У звіті йдеться, що у день вторгнення Росії в Україну 24 лютого голова "Російського імперського легіону" Денис Гарієв написав у телеграм: "Ми безумовно виступаємо за ліквідацію сепаратистського утворення під назвою Україна".


Російська служба Бі-бі-сі знайшла цей пост у телеграм-каналі, який 27 лютого був перейменований на "ПАРТИZАН". Під дописом стоїть підпис: "Керівник Центру тактичної та вогневої підготовки "Партизан" Гарієв Денис".


Той самий допис розмістив 24 лютого і телеграм-канал "Російський імперський рух", відзначає Deutsche Welle.


BND звертає увагу, що на одному з телеграм-каналів було оголошено набір бійців із бойовим досвідом та випускників навчального центру організації "Партизан" у Санкт-Петербурзі. При цьому незрозуміло, чи проводився цей набір на прохання чи за участі російського керівництва, відзначають автори звіту.


Набір добровольців, які бажають взяти участь у війні з Україною, оголосив 8 березня той самий телеграм-канал "Партиzан", переконалася Російська служба Бі-бі-сі.


У звіті йдеться, що заступник Гарієва загинув в Україні, а сам Гарієв був поранений. Ще щонайменше двоє їхніх соратників були поранені.


Як розповідає Spiegel, група "Русичі" брала участь у бойових діях на території України щонайпізніше від початку квітня.


У 2014 та 2015 роках її бійці були "відомі особливою жорстокістю" і репутацією тих, хто "ніколи не бере полонених", наголошує інше німецьке видання Der Tagesspiegel.


У російській соціальній мережі "ВКонтакте" є одна сторінка "диверсійно-штурмової розвідувальної групи "Русичі". Вони називають себе "добровольчим підрозділом", який від червня 2014 до липня 2015 брав активну участь у збройному конфлікті в Україні на боці сепаратистів.


Там також вказано, що від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року група бере участь у бойових діях.


Члени "Російського імперського руху", як повідомили ЗМІ, раніше брали участь у бойових діях не лише на Сході України, а й на Близькому Сході.


Центр тактичної та вогневої підготовки "Партизан" під керівництвом Дениса Гарієва працює у Петербурзі цілком офіційно. Його аватарка на сайті та в мережі "ВКонтакте" збігається з аватаркою телеграм-каналу "Партиzан", що фігурує у доповіді BND.


У відеоінтерв'ю 2015 року, що було розміщено на сторінці центру "Партизан", Дениса Гарієва представлено як "керівника центру підготовки ополченців".


У перші роки конфлікту на сході України він, за даними електронної бази "Картотека.ру", був головою та співзасновником санкт-петербурзької регіональної громадської організації добровольчих народних дружинників "Резерв-дружина" (вона розташовувалася за тою самою адресою, що і центр "Партизан").


А у 2018 році вона перетворилася на ВГО "Еврика", яке отримувало державні замовлення на понад 10 млн рублів від структур ФСБ, МВС, Головної військової прокуратури та інших російських відомств.

0 коментарів
bottom of page