Cтворено "мозок кіборга у світі Матриці". Він лежить на тарілці та грає в понг – відео
top of page
Пошук

Cтворено "мозок кіборга у світі Матриці". Він лежить на тарілці та грає в понг – відео


У приватній лабораторії Cortical Labs в Австралії створили в модернізованій чашці Петрі мінімозок із шару нейронів, який за 10-15 сесій стимуляції навчився грати у Pong. Як пише Ліга.нет посилаючись на New Scientist, для освоєння гри нинішньому "штучному інтелекту" потрібно приблизно в 500 разів більше спроб: близько 1,5 години проти п'яти хвилин у шару клітин.


Творці системи Dishbrain розташували близько 1 млн живих клітин людського мозку на масив мікроелектродів для їх стимуляції та зняття показників клітинної активності. Як пояснили дослідники, вони вбудували нейрони у змодельований ігровий світ аркадної тенісної відеоігри для одного користувача.


Щоб навчити мінімозок грі, то в одну, то в іншу частину сенсорію надсилали розряди – "вказували" нейронам, де м'яч. Через певну кількість спроб нейрони в системі нібито "зрозуміли" та почали пересувати відбійник-ракетку. У коментарі виданню головний науковий співробітник Cortical Labs Бретт Каган сказав, що їхню систему можна назвати "мозком кіборга", який "живе у світі Матриці". У грі нейрони "вважають себе" ракеткою.


Австралійці пишуть, що навчання було очевидним протягом п'яти хвилин процесу в реальному часі та мало статистично стійкі відмінності з контролем. Нібито нейрони навіть без значної фільтрації клітинної активності показали здатність до самоорганізації у відповідь на мінімальні сенсорні дані про наслідки їх дій.


Автори вказують, що хоча DishBrain потребує обладнання та софту, вони продемонстрували обчислювальну потужність нейронів для адаптивного навчання при активному обміні з сенсорієм.


"Шар нейронів in vitro може самоорганізовуватися і демонструвати розумну поведінку на прикладі відтворюваного ігрового світу. Це найбільший на сьогодні крок до досягнення синтетичного розуму, здатного до справжнього узагальненого інтелекту", – роблять вони гучний висновок.


Тим часом при організації змагання у відеоіграх органоїди поки що програють штучному інтелекту на кшталт DeepMind, сказав Каган. Препринт їх дослідження доступний на bioRxiv.

0 коментарів
bottom of page