top of page
Пошук

Болгарія з початку повномасштабної війни таємно надавала Україні життєво важливу допомогу – Politico


З першого дня вторгнення РФ Україна гостро потребувала палива та боєприпасів радянського калібру. Повідомляє ZN,UA.


Минулої весни в українській армії відчайдушно не вистачало пального та боєприпасів радянського калібру, необхідних для боротьби з росіянами. Порятунок прийшов несподівано: з Болгарії, пише Politico. Завдяки своїй розколотій внутрішній політиці та проросійським ухилам більшої частини її еліти офіційна Софія під час вторгнення намагалася наголошувати, що вона не озброює Україну. Однак згідно з розслідуванням німецької щоденної газети WELT, це була димова завіса. Виявилося, що Болгарія втрутилася і за допомогою посередників забезпечила Києву життєво важливі поставки зброї, боєприпасів і дизельного палива на критичному етапі бойових дій минулого року.


У той час як Кирил Петков, який був прем’єр-міністром Болгарії на початку війни в Україні, намагався спрямувати свою країну на більш західну, пронатовську траєкторію, йому довелося боротися з інтенсивною протидією з боку прокремлівських політиків. Такі були навіть серед його партнерів по коаліції, соціалістів, які є наступниками старої комуністичної партії. Петкову навіть довелося звільнити міністра оборони за те, що той повторював російські наративи у війні. У виданні зазначили, що принаймні публічно Петков намагався применшити будь-яку ідею про те, що Болгарія — попри значні запаси зброї радянських часів — активізується і озброїть Україну.


Враховуючи ці делікатні моменти, офіційна позиція Болгарії щодо війни, розпочатої Росією проти України, кинула її в той самий кошик, що й Угорщину — надто політично піддана Москві, щоб тягнути її вагу.


Але Петков разом з міністром фінансів Ассеном Василєвим, які прагнуть повернутися до влади на очікуваних майбутніх виборах, минулої весни порушили своє мовчання щодо справжнього масштабу ролі Болгарії.


Виявилося, що у той час як Соціалістична партія в Софії називала постачання болгарської зброї українським силам «червоною лінією», чиновники Петкова уникали міжурядових операцій і використовували посередницькі компанії в Болгарії та за кордоном, аби відкрити наземні та повітряні маршрути через Румунію, Угорщину, і Польщу.


«За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходило з Болгарії», — сказав Петков WELT.


При цьому дизельне паливо, яке Болгарія постачала в Україну, було перероблене з російської сирої нафти на чорноморському НПЗ. Останній на той час належав російській компанії «Лукойл».


«Болгарія стала одним із найбільших експортерів дизельного палива в Україну та часом покривала 40 відсотків потреб України», — сказав WELT колишній міністр фінансів Василєв.

0 коментарів

Сайт створено за підтримки:

Logo Ukr.jpg

Підпишіться на розсилку новин

Заявку отримано!

The contents of this website are the sole responsibility of OMU and do not necessarily reflect the opinion of the European Union or BST.

Редакція сайту може не погоджуватися з думкою автора.

Усю відповідальність за матеріал/відео/статтю несе автор.

  • White Facebook Icon

© 2021 Інформаційне агентство Відкриті медіа

© 2021 Відкриті медіа України

bottom of page