Болгарія з початку повномасштабної війни таємно надавала Україні життєво важливу допомогу – Politico
top of page
Пошук

Болгарія з початку повномасштабної війни таємно надавала Україні життєво важливу допомогу – Politico


З першого дня вторгнення РФ Україна гостро потребувала палива та боєприпасів радянського калібру. Повідомляє ZN,UA.


Минулої весни в українській армії відчайдушно не вистачало пального та боєприпасів радянського калібру, необхідних для боротьби з росіянами. Порятунок прийшов несподівано: з Болгарії, пише Politico. Завдяки своїй розколотій внутрішній політиці та проросійським ухилам більшої частини її еліти офіційна Софія під час вторгнення намагалася наголошувати, що вона не озброює Україну. Однак згідно з розслідуванням німецької щоденної газети WELT, це була димова завіса. Виявилося, що Болгарія втрутилася і за допомогою посередників забезпечила Києву життєво важливі поставки зброї, боєприпасів і дизельного палива на критичному етапі бойових дій минулого року.


У той час як Кирил Петков, який був прем’єр-міністром Болгарії на початку війни в Україні, намагався спрямувати свою країну на більш західну, пронатовську траєкторію, йому довелося боротися з інтенсивною протидією з боку прокремлівських політиків. Такі були навіть серед його партнерів по коаліції, соціалістів, які є наступниками старої комуністичної партії. Петкову навіть довелося звільнити міністра оборони за те, що той повторював російські наративи у війні. У виданні зазначили, що принаймні публічно Петков намагався применшити будь-яку ідею про те, що Болгарія — попри значні запаси зброї радянських часів — активізується і озброїть Україну.


Враховуючи ці делікатні моменти, офіційна позиція Болгарії щодо війни, розпочатої Росією проти України, кинула її в той самий кошик, що й Угорщину — надто політично піддана Москві, щоб тягнути її вагу.


Але Петков разом з міністром фінансів Ассеном Василєвим, які прагнуть повернутися до влади на очікуваних майбутніх виборах, минулої весни порушили своє мовчання щодо справжнього масштабу ролі Болгарії.


Виявилося, що у той час як Соціалістична партія в Софії називала постачання болгарської зброї українським силам «червоною лінією», чиновники Петкова уникали міжурядових операцій і використовували посередницькі компанії в Болгарії та за кордоном, аби відкрити наземні та повітряні маршрути через Румунію, Угорщину, і Польщу.


«За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходило з Болгарії», — сказав Петков WELT.


При цьому дизельне паливо, яке Болгарія постачала в Україну, було перероблене з російської сирої нафти на чорноморському НПЗ. Останній на той час належав російській компанії «Лукойл».


«Болгарія стала одним із найбільших експортерів дизельного палива в Україну та часом покривала 40 відсотків потреб України», — сказав WELT колишній міністр фінансів Василєв.

0 коментарів
bottom of page