top of page
Пошук

Швеція передає Україні пакет допомоги на $200 млн та оцінить, чи можуть відправити винищувачі Gripen


Пол Йонсон (Фото:Pontus Lundahl /TT News Agency via REUTER)

Швеція передасть Україні новий 14-й пакет військової допомоги на $199 мільйонів. Про це міністр оборони Пол Йонсон оголосив у п’ятницю, 6 жовтня, повідомляє NV з посиланням на Aftonbladet.


За його словами, пакет включає речі, «про які просила Україна». Зокрема, там є боєприпаси, запасні частини для бронетехніки, засоби зв’язку та піхотне спорядження.


Також Йонсон заявив, що уряд офіційно доручив шведській армії вивчити умови, за яких Стокгольм може посилити українську винищувальну авіацію.


«Ми можемо зробити це, збільшивши нашу участь у коаліції F-16 або передавши чи експортувавши Gripen… Ми сказали, що необхідною умовою для надання винищувачів є членство Швеції в НАТО, це також діалог, який ми вели з українцями, і вони висловили розуміння цього», — сказав він.


14 вересня Йонсон заявив, що українські пілоти протестували Gripen.


23 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що до Швеції прибула технічна група, щоб підготуватися до потенційної тренувальної місії українських пілотів на Gripen. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат згодом розповів, що українські пілоти тестують потенційні можливості використання шведських винищувачів у перспективі.


Літак Jas 39 Gripen: що відомо

Шведський винищувач JAS 39 Gripen створювався у 1980-х роках на тлі можливого конфлікту з СРСР. Він простий в обслуговуванні, невибагливий до злітно-посадкових смуг, дешевий в експлуатації — причому не за рахунок бойової ефективності.

Загалом існує три покоління Gripen: A (одномісний)/B (двомісний), C/D та E/F. Всі вони оснащені сучасними цифровими системами, радарами та навігацією. JAS 39 Gripen має 10 точок підвісу озброєння та здатний нести всілякі ракети різних класів. Радіус бойової роботи літака сягає 1300 км. Загальна дальність польоту — 3250 км.


JAS 39 Gripen дешевший за F-16 і легший в оволодінні, проте їх не так багато, і Швеція офіційно не готова поки що передавати їх Україні.


0 коментарів

Сайт створено за підтримки:

Logo Ukr.jpg

Підпишіться на розсилку новин

Заявку отримано!

The contents of this website are the sole responsibility of OMU and do not necessarily reflect the opinion of the European Union or BST.

Редакція сайту може не погоджуватися з думкою автора.

Усю відповідальність за матеріал/відео/статтю несе автор.

  • White Facebook Icon

© 2021 Інформаційне агентство Відкриті медіа

© 2021 Відкриті медіа України

bottom of page