top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

Український ПЕН: 25 тис. англомовних книг передадуть українським бібліотекам


Вид на зруйновану бібліотеку в селі Богородичне Донецької області, 29 липня 2023 року. (Фото Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency через Getty Images)

Спілка письменників України 8 серпня повідомила, що 25 тис. англомовних книжок буде передано бібліотекам по всій Україні, включно з прифронтовими чи на нещодавно звільнених територіях. Повідомляє The Kyiv Independent.


Ініціатива є частиною проекту Українського ПЕН-клубу «Незламні бібліотеки», який було запущено у 2022 році. Британська благодійна організація Book Aid International разом з Англійським ПЕН-клубом та Міжнародним ПЕН-клубом об’єдналися з Українським ПЕН-клубом для закупівлі книг у британських видавництв.


Як повідомляє Український ПЕН, він започаткував проект «Незламні бібліотеки», щоб допомогти українським бібліотекам у воєнний час. Багато бібліотек було пошкоджено або повністю знищено російськими військами з початку повномасштабного вторгнення, особливо ті, які розташовані на сході та півдні України.


Український ПЕН уже надіслав книги до бібліотек Чернігівської, Миколаївської, Херсонської, Сумської, Дніпровської, Харківської та Донецької областей. Українські видавництва також надали книжки зі своїх каталогів потребуючим бібліотекам.


«Ця додаткова пожертва у 25 000 книжок дозволить Українському ПЕН розширити свою кампанію та підтримати більше інституцій», – йдеться у повідомленні.


Росія обстрілює об’єкти культурної спадщини України з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, і Мінкульт щомісяця веде облік збитків. Наприкінці липня повідомлялося, що 607 бібліотек постраждали від тотальної війни з Росією.


На початку січня кількість бібліотек, пошкоджених або знищених російськими військами, становила 453. Лише у 2023 році від бойових дій постраждало понад 100 бібліотек по всій Україні.


Однак реальні цифри, ймовірно, набагато вищі, оскільки вони не враховують бібліотек, розташованих на окупованих Росією територіях або в зонах важких бойових дій.


Український ПЕН писав, що бібліотеки стали «соціальними центрами, де люди можуть проводити час зі своєю громадою», а «деякі навіть служать укриттям» під час нападів Росії.


Зростаюче знання англійської мови серед населення України також додає важливості легкого доступу до англомовних книг.


«Використання англійської мови є значною частиною повсякденного спілкування в Україні. Все більше людей використовують її щодня для роботи, відпочинку або хочуть вивчити її з нуля», – зазначила Тетяна Терен, виконавчий директор PEN Ukraine.


«На жаль, придбання нових книжок англійською мовою зараз в Україні (у воєнний час) є складним. Тому наша мета – допомогти бібліотекам реалізувати прагнення читачів вивчати, вдосконалювати та практикувати англійську мову», – додала вона.


0 коментарів

Comentarios


bottom of page