top of page
Пошук

СБУ викрила на пропаганді русского міра кума Медведчука – архімандрита Венедикта (Хромея)


Скріншот із сторінки у Фейсбуці Венедікта Хромого

На Закарпатті СБУ викрила священнослужителя УПЦ МП. Настоятель одного із храмів Хустської єпархії Венедикт Хромей у своїх соцмережах публікував матеріали, в яких ображав релігійні почуття вірян інших конфесій. Також він пропагував комуністичний режим і проросійські політсили. Про це передає Духовний Фронт України з посиланням на Українську правду з посиланням на джерела в СБУ.


Венедикт (в миру Віталій) Хромей 1983 року народження, який є кумом дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко (хрестив із нею дитину депутата Закарпатської облради від ОПЗЖ) і раніше потрапляв у скандали, стававши “героєм” Духовного Фронту України.


В СБУ зазначають, що церковник, будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення вийшло з-під юрисдикції Московського патріархату, намагався жодним чином не допустити переходу громади до ПЦУ.


Оперативники спецслужби встановили, що на власній сторінці у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку. Це підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза.


Серед своєї кількатисячної авдиторії підозрюваний розміщував зображення з комуністичними символами, зокрема зі значком червоної зірки та військовим орденом СРСР.


Крім того, чоловік розміщував дописи, у яких вітав “С днем Великой Победы” та “прикрашав” свою аватарку зображенням п’ятикутної червоної зірки – символа комунізму.


Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя, правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності. Знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру.


Серед виявленого правоохоронцями – книги, в яких принижуються релігійні почуття громадян інших конфесій та формуються ворожі настрої до них.


У окремих брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що “Київ, без великої Росії, і окремо від РФ, немислимий в жодному випадку”.

У ході слідчих дій СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до “пробудження матушки-Руси” та молилися за “спасение России”, а також роздруківки молитов, в яких згадували патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, який “благословив” російських військових убивати українців.


Наразі правоохоронці вивчають всі вилучені матеріали для вжиття подальших процесуальних дій.

Крім того, у ході оперативно-слідчих дій встановлено, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.


Настоятелю храму повідомлено про підозру в поширенні комуністичної символіки та пропаганді комуністичного тоталітарного режиму.


У літку 2020 року Духовний Фронт України писав, що Хромей замішаний у церковному конфлікті на Закарпатті. Він раніше виступав за Русинську народну республіку. На його сторінці в соцмережах – повний набір любителя «русского міра»: «вєлікая пабєда 75 лєт», фейковий прапор «підкарпатських русинів», пости із патріархом російської церкви Кірілом Гундяєвим. «Ми називаємо його місцевим сепаратистом, бо він і за русинство виступає і проти наших парафій», підтвердив інформацію благочинний Рахівського благочиння ПЦУ отець Віктор Білан.


Також архімандрит Хромей молився за «напоумлення патріарха Варфоломія».


Венедикт, як і багато служителів УПЦ (МП), – «внє політікі» і «за мир», але репостив дописи місцевих депутатів ОПЗЖ і навіть Анатолія Шарія, якому СБУ вручила підозру через розпалення релігійної ворожнечі. Венедикт також підтримує російську пропаганду стосовно російсько-грузинської війни, а саме стверджує, що не Росія напала на Грузію, а сама Грузія напала на Цхінвал.


У 2020 році, представники Хустської єпархії УПЦ (МП), побили жіночку літнього віку, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України. Православна громада в селі Ділове Рахівського району ще у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід із УПЦ (МП) до ПЦУ і зареєстрували свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник Венедикт (Хромей) і менша частина тих, хто був проти переходу.

0 коментарів

Сайт створено за підтримки:

Logo Ukr.jpg

Підпишіться на розсилку новин

Заявку отримано!

The contents of this website are the sole responsibility of OMU and do not necessarily reflect the opinion of the European Union or BST.

Редакція сайту може не погоджуватися з думкою автора.

Усю відповідальність за матеріал/відео/статтю несе автор.

  • White Facebook Icon

© 2021 Інформаційне агентство Відкриті медіа

© 2021 Відкриті медіа України

bottom of page