top of page
Пошук

Президенти Зеленський і Дуда зустрінуться в Нью-Йорку. Говоритимуть про зерно


За кілька днів президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда зустрінуться в Нью-Йорку (США), де обговорять, зокрема, імпорт українського зерна. Повідомляє Бабель з посиланням на канцелярію президента Дуди.


За словами Дуди, Польща не зацікавлена у продажі українського зерна на польському ринку. Він хоче, аби Україна зрозуміла їхню позицію.

  • 28 квітня 2023 року Єврокомісія досягла угоди з Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією і Словаччиною щодо імпорту української агропродукції до ЄС. Із 2 травня до 5 червня діяла заборона на вільний обіг українських пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику в цих пʼяти країнах. Потім угоду продовжили до 15 вересня. Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає в країнах та його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

  • Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія і Словаччина виступають за заборону імпорту українського зерна до кінця 2023 рокуПʼять країн ЄС виступають за заборону імпорту українського зерна до кінця 2023 року. Зокрема, премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна не відмовиться від ембарго на імпорт українського зернаПольща не імпортуватиме українське зерно, навіть якщо ЄС це дозволить, навіть якщо воно буде зняте на рівні Євросоюзу. Тоді український премʼєр Денис Шмигаль заявив, що Україна подасть на Польщу в арбітраж Світової організації торгівліУкраїна готує позов проти Польщі через зернове ембарго через зернове ембарго.

  • 14 вересня Болгарія скасувала заборону на імпорт українського зерна. Україна розраховує, що після 15 вересня ЄС скасує обмеження на експорт зерна.

0 коментарів

Сайт створено за підтримки:

Logo Ukr.jpg

Підпишіться на розсилку новин

Заявку отримано!

The contents of this website are the sole responsibility of OMU and do not necessarily reflect the opinion of the European Union or BST.

Редакція сайту може не погоджуватися з думкою автора.

Усю відповідальність за матеріал/відео/статтю несе автор.

  • White Facebook Icon

© 2021 Інформаційне агентство Відкриті медіа

© 2021 Відкриті медіа України

bottom of page