top of page
Пошук

ВМС:контроль України над нафтовими вишками в Чорному морі створює серйозну «проблему безпеки» для рф


A still from a video Ukraine's Military Intelligence produced about the operation to regain control of the 'Boyko Towers' oil drilling platforms, published online on Sept. 11, 2023. (Ukraine's Military Intelligence / Facebook)

Контроль України над набором газових і нафтових бурових платформ у Чорному морі має серйозні наслідки для можливості Росії маневрувати в цьому районі, повідомили Суспільному 12 вересня у ВМС України. Повідомляє The Kyiv Independent.


За словами речника ВМС України Дмитра Плетенчука, втрата контролю над платформами «є питанням безпеки» для Росії.


Військова розвідка України 11 вересня повідомила, що Україна відновила контроль над платформами, неофіційно відомими українцям як «Вишки Бойка», названими на честь проросійського політика Юрія Бойка, а також двома мобільними установками.


Бурові платформи були закуплені Україною, коли Бойко був міністром енергетики при тодішньому президенті Вікторі Януковичі. Росія окупувала бурові установки після незаконної анексії Криму в 2014 році.

За даними військової розвідки, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські війська перетворили платформи на військовий майданчик, додавши таке обладнання, як радар і вертолітні майданчики.


Під час операції з контролю за платформами українські силовики демонтували радіолокаційну систему.


Тому ВМФ Росії зараз не в змозі ефективно контролювати ситуацію в прилеглій акваторії Чорного моря, сказав Плетенчук.


Російські сили "не зможуть вчасно відреагувати або щось спланувати" в українських територіальних водах, пояснив Плетенчук, додавши, що це "велике значення" для безпеки моря навколо Одеси.


Україна зможе краще захищати своє узбережжя, але повний контроль над своїми водами прийде лише тоді, коли Україна матиме перевагу в повітрі, вважає Плетенчук. Він сказав, що сподівається, що це буде вирішено шляхом доставки зброї, як-от літаків F-16.



0 коментарів

Сайт створено за підтримки:

Logo Ukr.jpg

Підпишіться на розсилку новин

Заявку отримано!

The contents of this website are the sole responsibility of OMU and do not necessarily reflect the opinion of the European Union or BST.

Редакція сайту може не погоджуватися з думкою автора.

Усю відповідальність за матеріал/відео/статтю несе автор.

  • White Facebook Icon

© 2021 Інформаційне агентство Відкриті медіа

© 2021 Відкриті медіа України

bottom of page