top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

Белград: протестувальники намагалися потрапити до міської асамблеї, поліція застосувала сльозогінний газ

У столиці Сербії триває протест опозиції через результати парламентських виборів. Як повідомляє Радіо Свобода з посиланням на балканську службу Радіо Свобода, деякі демонстранти намагалися увійти до будівлі Асамблеї Белграда пізно ввечері 24 грудня.


Повідомляється, що поліцейські перебували всередині будівлі органу законодавчої влади міста, стримуючи протестувальників. У будівлі були розбиті вікна. Поліція застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ.

Учасники акції несли транспаранти та прапори Сербії та Європейського Союзу, свистіли в свистки та неодноразово вигукували «злодії, злодії». Раніше опозиціонери зі списку «Сербія проти насильства» заявили, що хотіли увійти до будівлі асамблеї, щоб звернутися до людей з балкона на місці.


Акція протесту почалася перед штаб-квартирою Республіканської виборчої комісії (РВК), де тисячі громадян відгукнулися на заклики опозиційної коаліції.


Водночас президент країни Александар Вучич сказав, що новообраний парламент під контролем правлячої партії SNS буде створений у січні 2024 року, а формування уряду очікується наприкінці лютого.


Він додав, не уточнюючи подробиць, що не очікує, що Ана Брнабіч залишиться прем’єр-міністеркою у наступному уряді. Водночас, за його словами, вона буде виконувати «важливі функції в майбутньому».

Прокуратура Сербії 23 грудня повідомила, що почала розслідування звинувачень у фальсифікаціях під час виборів. Перед цим вона заявила, що отримала повідомлення про можливі порушення, в тому числі підкуп голосів і фальсифікацію бюлетенів і підписів.


При цьому представники виборчої комісії 24 грудня, після перевірки списків виборців, назвали неправдивими твердження про участь у голосуванні виборців, які не мали права голосу.


У ніч виборів Белградська виборча комісія повідомила, що список SNS набрав 39,3 відсотка голосів (49 мандатів) на виборах у Белграді, а список опозиційної партії «Сербія проти насильства» набрав 34,3 відсотка (42 мандати).

За підсумками голосування до загальнонаціонального парламенту офіційні особи заявили, що, виходячи з повних, але не завірених наразі результатів, SNS отримала близько 46 відсотків голосів, а «Сербія проти насильства» – 23,5 відсотка.


Посадовці заявили, що остаточні результати як парламентських, так і місцевих виборів у Белграді все ще очікуються, і для їх визначення можуть знадобитися місяці, враховуючи, що деякі подані заперечення можуть призвести до повторення виборів на окремих дільницях.


У Сербії 17 грудня проходили позачергові парламентські й муніципальні вибори, які розглядають як референдум щодо правління Вучича. Згодом опозиція та міжнародні спостерігачі заявили про порушення. Правляча партія, однак, відкинула критику, заявивши, що вибори були вільними та чесними.


0 коментарів

Comments


bottom of page