Україна допоможе Молдові з газом. Ексміністр економіки України про енергетичну кризу двох країн
top of page
Пошук

Україна допоможе Молдові з газом. Ексміністр економіки України про енергетичну кризу двох країн


У Молдові оголосили надзвичайний стан на один місяць у зв'язку з енергетичною кризою через дефіцит газу. Уряд Молдови звернувся до України за допомогою в поставках газу - 15 млн куб. м газу, на що керівництво України погодилося. Ексміністр економіки Віктор Суслов розповів УНН, чи може Україна дозволити собі допомагати вирішувати енергетичну кризу в інших країнах.

"Потрібно взагалі розбиратися з тим, що відбувається. Молдова - друга країна після України в Європі, яка не підписала довгостроковий контракт на поставку газу з Газпромом. Купувати газ за біржовими цінами зараз Молдова не може, це дуже дорого, тому вона дійсно опинилася в катастрофічному становищі. Мені здається, Україна змушена давати Молдові газ, тому що така вимога наших західних партнерів, щоб Україна допомогла. Хотілося б знати більше деталей за договором. Якщо це в борг, то в якому році Молдова може повернути його? На який термін? Тому що оголошено, що це безвідсотковий товарний кредит. Тобто поки тільки зрозуміло, що скільки ми газу дамо, стільки нам потім повернуть", - говорить Суслов.

За словами ексміністра, газу для потреб внутрішнього споживання поки що вистачає, враховуючи, що опалювальний сезон тільки розпочався.

"У сховищі у нас 18,5 млрд куб. м газу, 4,6 млрд - це те, що не можна підняти з технічних причин, до 3 млрд куб. м газу, які належать іноземним компаніям, близько 1 млрд куб. м газу, які належать українським приватним компаніям, які його видобувають. Звичайно, цього недостатньо для впевненого проходження всього зимового сезону України, тому важливо знати, коли Молдова зможе його повернути. Вистачить чи ні, ще залежить від того, наскільки буде холодна зима", - пояснює Суслов.

0 коментарів
bottom of page