Україна вже має доступ до європейських LNG-терміналів, влітку потужності збільшаться в рази
top of page
Пошук

Україна вже має доступ до європейських LNG-терміналів, влітку потужності збільшаться в рази


КИЇВ. 9 травня. УНН. Україна вже отримала доступ до європейських LNG-терміналів, зокрема через новозбудований інтерконектор GIPL, відкритий на початку травня, і вже може замовляти потужності. Влітку ці можливості значно розширяться після добудови інтерктнектору Польща-Словаччина. Про це у відповідь на запит УНН повідомили в управлінні корпоративних комунікацій Оператора ГТС України.


Деталі

У компанії повідомили, що з початку 2022 року Оператор збільшив гарантовані потужності для імпорту газу в Україну в два рази — до понад 54 млн куб. м на добу, а українські замовники отримали нові можливості для придбання природного газу в Європі, зокрема, з LNG-терміналів.

"Наразі українські компанії можуть замовити потужності європейських LNG і отримати газ через Польщу (термінали Свіноуйсце в Польщі та Клайпеда в Литві) і Угорщину (термінал на о. Крк, Хорватія). Гарантовані потужності для імпорту газу з Польщі в Україну становлять 4 млн куб. м природного газу на добу, а з Угорщини — 8 млн куб. м. Ці потужності не залежать від наявності транзиту", - інформують в управлінні.


Так, зокрема, вважає Оператор, імпорт газу з Польщі в Україну, що здійснюється після припинення транзиту до Польщі наприкінці квітня 2022 року, "доводить дієвість маршруту".

Повідомляється також, що наразі українські замовники можуть законтрактувати обсяги газу і отримати його через литовський LNG-термінал, а потім транспортувати через новозбудований інтерконектор GIPL і польську ГТС до кордонів України.


Цитата

"Враховуючи потужність, яка з'явиться після добудови інтерконектору Польща-Словаччина влітку цього року, можливості для імпорту LNG з балтійських портів для України розширяться і зі словацького напряму: гарантована потужність на 42 млн куб. м на добу для імпорту зі Словаччини отримає ще одне джерело газу — 13 млн куб. м через інтерконектор Польща-Словаччина", - додали в ОГТСУ.

0 коментарів
bottom of page