США оголосили ПВК «Вагнера» злочинною організацією
top of page
Пошук

США оголосили ПВК «Вагнера» злочинною організацією


Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США (OFAC) у четвер оголосило російську приватну військову компанію Вагнера транснаціональною злочинною організацією, а також наклало санкції на неї та пов’язаних із нею фізичних і юридичних осіб. Про це повідомляє сайт відомства. Повідомляє Реал.


«У той час як санкції та заходи експортного контролю щодо Росії з боку нашої міжнародної коаліції продовжують набирати чинності, Кремль відчайдушно шукає зброю і підтримку – у тому числі через жорстоку групу Вагнера – для продовження своєї несправедливої війни проти України», – заявила міністр фінансів США Джанет Л. Єллен.


Рішення обґрунтовується тим, що вагнерівці причетні до тяжких злочинів, зокрема масових страт, зґвалтувань, викрадень дітей і фізичного насильства у різних країнах світу – зокрема у Центральноафриканській Республіці і Малі.


Мінфін США додав до санкційного переліку низку юридичних і фізичних осіб на різних континентах, які підтримують діяльність ПВК Вагнера.


Це російські акціонерні товариства Терра Тек та БАРЛ, китайська Changsha Tiany та Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, а також її люксембурзьке представництво Spacety Luxembourg – вони надавали «вагнерівцям» космічні й аерознімки для військових операцій в Україні.


Під обмеження також потрапили особи у Центральноафриканській Республіці – Офіцерська спілка міжнародної безпеки, її директор Олександр Іванов та Sewa Security Services, а також вагнерівець Валерій Захаров та авіакомпанія Kratol Aviation, що базується в ОАЕ.


Загалом санкції стосуються шести фізичних та 12 юридичних осіб, пов’язаних із ПВК Вагнера або тих, хто сприяє її діяльності.


Оголошення ПВК Вагнера транснаціональною злочинною організацією означає замороження будь-яких американських активів угруповання та забороняє фізичним і юридичним особам США надавати кошти, товари або послуги цій групі.


Як відомо, що ПВК Вагнера з’явилася у 2014 році. Вона активно діє в Україні, Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну вагнерівці брали участь у розправах над мирними жителями. У ПВК масово вербують ув’язнених із російських в’язниць.

Нагадаємо, 21 січня бувший кухар Путіна та за сумісництвом власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин написав листа до США. А саме координатору американської Ради національної безпеки Джону Кірбі.


«Шановний пане Кірбі! У мене до вас є питання: чи можете ви назвати, який злочин скоїла ПВК «Вагнер»?» — йдеться у листі Пригожина.


Невже Пригожин не розуміє, які злочини скоїв він і його найманці? Наврядчи… Скорше за все, це просто чергова спроба привернути до себе увагу.


Що стосується його запитання, то найманство, створення ПВК, позасудові страти, перетин кордонів іншої держави зі зброєю в руках, порушення правил та звичаїв війни, вбивство мирних громадян, мародерство, тортури та багато іншого — все це є злочинами.

0 коментарів
bottom of page