Президент Литви: Газопровід GIPL може використовуватися і для постачання газу Україні
top of page
Пошук

Президент Литви: Газопровід GIPL може використовуватися і для постачання газу Україні


Вільнюс/Таллін. 5 травня. Президенти Литви Гітанас Науседа, Польщі Анджей Дуда та Латвії Егілс Левітс у четвер офіційно запустили в роботу газопровід GIPL (Gas Interconnection Poland-Lithuania), що сполучає Литву та Польщу, передає ІТТА з посиланням на BNS.

Церемонія відбулася в Литві на газокомпресорній станції "Яунюнай". Глави держав, а також присутня на заході єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон натиснули символічну кнопку запуску газопроводу.

Науседа на церемонії висловив сподівання, що польсько-литовський газопровід незабаром буде використовуватися і для постачання газу в Україну. Це ще раз підтвердило б переваги, які GIPL може принести регіону, і водночас його стратегічне значення, вважає він.

"Диверсифікуючи маршрути та джерела енергопостачання, він (GIPL – ІФ) ще більше зміцнює наш енергетичний союз та взаємну підтримку", – сказав Науседа на церемонії, слова якого наводить адміністрація литовського президента.

Президент додав, що газ, який постачається через термінал скрапленого природного газу в Клайпеді, вже у п’ятницю трубопроводом потрапить до Польщі.

"Завдяки цим інвестиціям ми забезпечуємо собі альтернативу, гарантуючи, що зможемо отримувати постачання з інших напрямків, окрім Росії", – наголосив на церемонії Дуда.

"Газопровід GIPL протяжністю 508 км, що сполучає Литву та Польщу, розширює європейський ринок газу за рахунок інтеграції країн Балтії та Фінляндії. Цей крок ще більше підвищує енергетичну незалежність регіону від російського газу та збільшує можливості використання Клайпедського терміналу скрапленого природного газу", – зазначила міністр Литви Інгріда Шимоніте в коментарі, переданому BNS.

Проєкт GIPL вартістю майже EUR500 млн реалізований операторами газотранспортних систем Литви та Польщі Amber Grid та Gaz-System. Фактично газопровід почав працювати 1 травня, коли розпочалися перші фізичні та комерційні постачання газу.

Голова Amber Grid Нямунас Бікнюс в інтерв’ю BNS заявив, що задоволений завантаженням трубопроводу в перші дні його експлуатації і не сумнівається, що в подальшому використання GIPL лише зростатиме.

Трубопровід має річну потужність 2,1 млрд кубометрів у напрямку Польщі та близько 2,7 млрд кубометрів – Литви. Залежно від ресурсів та ціни газ може надходити в обох напрямках.

Бікнюс зазначив, що ціна на транспортування газу газопроводом є регульованою і становить від EUR0,5 до EUR0,6 за МВт-год залежно від продукту.

0 коментарів
bottom of page