Помер великий друг України Вахтанг Кікабідзе
top of page
Пошук

Помер великий друг України Вахтанг Кікабідзе


Вахтанг Кікабідзе

Актор активно підтримував українців у війні з російським агресором.


Неділя, 15 січня, сколихнула світ сумною новиною — у Грузії у віці 84 років помер легендарний актор та співак Вахтанг Кікабідзе.


Про це повідомляє TELEGRAF з посиланням на грузинське ТБ "Мтаварі Архі". Причини смерті поки що не уточнюються.


Зазначимо, що легендарний грузинський артист був дуже великим другом України і з початком повномасштабного вторгнення активно допомагав українцям та українській армії. Наприклад, на честь свого 84-річчя Кікабідзе влаштував великий благодійний концерт у Батумі, а всі отримані кошти направив на допомогу Україні – купив намист для ЗСУ.


Співак ще 2014 року засудив війну на Донбасі та анексію Криму, адже "виріс зі знанням того, що Крим – це Україна", а диктатора володимира путіна він називав "політиком чорної сили".


Хто такий Вахтанг Кікабідзе

Вахтанг (Буба) Кікабідзе народився 19 липня 1938 року у Тбілісі, Грузія. Батько Костянтин Миколайович Кікабідзе, працював журналістом. Під час Великої Вітчизняної війни, 1942 року, він зник безвісти під Керчю. Мати – Манана Костянтинівна Багратіоні – була професійною співачкою.


Вахтанг Кікабідзе навчався у Тбіліському державному університеті імені Івана Джавахішвілі у 1959-1965 роках, а у 1961-1963 роках – в Інституті іноземних мов. З 1959 року – він артист філармонії, а з 1967 року – соліст вокально-інструментального ансамблю "Орера".

Вахтанг Кікабідзе в юності

На міжнародному кінофестивалі "Картахан-70" отримав приз за найкраще виконання чоловічої ролі у фільмі "Не журись!" (1969). Також він володар державної премії за фільм "Міміно" (1978). Народний артист Грузинської РСР (1980). Заслужений артист України (2013). Лауреат Державної премії СРСР у галузі літератури, мистецтва та архітектури (1978, за фільм "Міміно").


Нагороджений грузинськими орденами Честі (1994), царя Вахтанга Горгасалі ІІІ ступеня та Перемоги імені Святого Георгія (2008), російським орденом Дружби (2008), відмовився його отримувати через операцію з примусу Грузії до миру в серпні 2008 року).

Вахтанг Кікабідзе у фільмі "Не журись!"

Кікабідзе зібрав у своїй фільмографії чимало незабутніх ролей, котрі стали улюбленими героями глядачів. Серед них фільми "Не журись!", "Міміно", "Мелодія Верійського району" та інші.

Вахтанг Кікабідзе у фільмі "Міміно"

Був одружений, двоє дітей. Вдова — Ірина Григорівна Кебадзе, балерина, заслужена артистка Грузії, танцювала у Тбіліському театрі опери та балету ім. Захар Паліашвілі. Пасербиця Марина (від першого шлюбу дружини) – актриса, син Костянтин – художник, бізнесмен.


0 коментарів
bottom of page