НБУ вимагає від груп Raiffeisen, OTP, Intensa, ING, Credit Agricole виначитись, на чийому вони боці
top of page
Пошук

НБУ вимагає від груп Raiffeisen, OTP, Intensa, ING, Credit Agricole виначитись, на чийому вони боці


Маріуполь, зруйнований російськими окупантами (Фото:REUTERS/Pavel Klimov)

Нацбанк України вважає неприпустимим, що міжнародні банківські та страхові групи, такі як Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole продовжують бізнес на території РФ та Білорусі.


«Залишаючись в Росії, ви обрали підтримку агресора та його воєнних злочинів. Крім моральних аспектів, така політика суперечить офіційній позиції урядів країн демократичного світу та широкомасштабній підтримці українського народу населенням цих країн», — йдеться у заяві НБУ. Повідомляє NV.


«У зв’язку з цим отримання прибутків у країні-агресорі призводить до значних ризиків для діяльності зазначених інституцій в їхніх основних юрисдикціях. Тому Національний банк звернеться із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання відповідної реакції на вищезазначені дії міжнародних фінансових груп», — додали у НБУ.


У Нацбанку нагадали, що український центробанк неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі.


«Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole. Проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони „продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку“. Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим», — сказано у заяві.


Понад те, констатує НБУ, остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» — чергове свідчення того, що заяви, які були зроблені, відрізняються від фактичного стану справ. Вони залишаються активними учасниками банківського ринку РФ, конкуруючи за збільшення кредитних портфелів. У своїх матеріалах банки відкрито використовують назви ЛНР та ДНР як окремих суб'єктів, фактично толеруючи зухвале порушення Росією міжнародного права.


«Щодня ми підбиваємо невтішні підсумки втрат, які принесла нашій країні війна. Щоранку розпочинаємо день з хвилини мовчання, згадуючи загиблих. У той час, як бізнес, який залишився в РФ, підсумовує та підраховує. Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців Росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста — отруйна. Війна — це час обирати між прибутком та гідністю», — заявив голова НБУ Андрій Пишний.

0 коментарів
bottom of page