В Україні розширять список продуктів, ціни на які регулює держава
top of page
Пошук

В Україні розширять список продуктів, ціни на які регулює держава


Кабмін хоче включити пшеничний хліб до переліку товарів, що мають істотну соціальну значимість, і поширити на нього обмеження націнки в роздрібній торгівлі до 10%. Постанову збирались ухвалити сьогодні, 19 січня, однак її відклали на тиждень. Згідно з документом про державне регулювання цін на продукти, виробники пшеничного хлібу зможуть купувати газ на біржі, який приватні виробники зобов'язані продавати за собівартістю плюс 25%. Про це повідомляє Depo.ua.


У пояснювальній записці до проекту вказується, що починаючи з 2021 року, на внутрішньому ринку спостерігалася тенденція до зростання споживчих цін на харчові продукти.


Зокрема, за даними Держстату, середня споживча ціна на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку зросла на 23,8% (+6,4 грн), на хліб пшеничний з борошна 1 ґатунку – на 22,9% (+4,9 грн) (грудень 2021 року до грудня 2020 року).


"Крім того, за цей період ціна на природний газ для промислових споживачів зросла майже у 6 разів. Така ситуація зберігається й у поточному році", – вказується у проекті постанови.


У ціні на хліб питома вага вартості газу у січні 2022 року склала 20%. Варто додати, що у січні 2021 року вона становила лише 2%.


"Враховуючи викладене, на період карантину потребує державного регулювання ціноутворення у сфері роздрібної торгівлі на хліб пшеничний з метою унеможливлення зловживання суб’єктами господарювання своїм становищем та доступності для населення цієї продукції, а також можливості виробникам цього хліба закуповувати газ на пільгових умовах", – вказується у документі.

0 коментарів
bottom of page