Байден затвердить ленд-ліз для України 9 травня
top of page
Пошук

Байден затвердить ленд-ліз для України 9 травня


Президент США Джо Байден 9 травня має намір підписати законопроєкт про надання Україні оборонної допомоги за спрощеною процедурою — так званий ленд-ліз. Повідомляє UA: Cуспільне мовлення.


"У понеділок президент підпише закон 2022 року про ленд-ліз для захисту демократії України ", — заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі на брифінгу 6 травня.

7 квітня, законопроєкт про ленд-ліз підтримав Сенат США, а 28 квітня — Палата представників.


Програма ленд-лізу була створена під час Другої світової війни: закон про ленд-ліз був ухвалений Конгресом США 11 березня 1941 року. Він дозволив США швидко поповнювати запаси союзників без процедурних перешкод.


Ленд-ліз надає президенту США розширені повноваження для передання або надання в оренду Україні засобів оборони для "захисту цивільного населення від військового вторгнення Росії". Додаткового погодження для таких рішень не потрібно, що прискорить процес надання озброєнь.


Програма також передбачає, що передане в межах ленд-лізу майно, що залишилося після закінчення війни, буде оплачено повністю або частково на основі наданих США довгострокових кредитів (переважно безвідсоткових позик).


У разі зацікавленості американської сторони нерозбита та невитрачена техніка та обладнання після війни мають бути повернуті до США.


Що відомо

  • 15 березня президент США Джо Байден схвалив виділення Україні 13,6 мільярда доларів допомоги. Гроші пішли на підтримку Збройних Сил, гуманітарну допомогу, зокрема для біженців. Частину коштів (2 мільярди доларів) направили країнам ЄС, які приймають українських біженців, а ще 6,7 мільярди — на відправку військової допомоги Україні та союзникам США у Європі.

  • 21 квітня Байден заявив, що США виділять ще 800 млн доларів на озброєння Україні. Також США нададуть додаткових 500 мільйонів доларів економічної допомоги Україні і не пускатимуть російські кораблі в американські порти.

  • 28 квітня президент США звернувся до Сенату для схвалення додаткової підтримки Україні в розмірі 33 мільярди доларів. З них 20 мільярдів підуть на закупівлю озброєння й спорядження для українських військових, 8,5 мільярда — на пряму економічну підтримку, а ще 3 мільярди — на гуманітарні й продовольчі цілі.

  • За даними Міноборони США, з початку роботи адміністрації Джо Байдена Сполучені Штати виділили Україні понад 4 мільярди доларів на підтримку безпеки, зокрема понад 3,4 мільярда доларів з початку повномасштабного вторгнення Росії.

0 коментарів
bottom of page